Sunday, November 13, 2011

Chalazion Surgery

Assalamualaikum.

This is a picture i took from google. Tengok mata orang ni then focus dekat eyelid bawah tu. nampak bonjol tu kan? It is known as chalazion.


chalazion tu macam ketumbit kot! haha. nak tahu banyak kena pergi google sebab aku takut aku bagi salah information pasal benda ini (even aku kena juga)




So, I have done this surgery 2 days ago.
Well, aku kena benda ni sejak setahun yang lepas. so long huh? Kalau perasan yang mata aku ada benda ni dari gambar gambar aku yang aku post dekat eyelid bawah mata kanan, kau memang bagus! teheee.

Kepada sesiapa yang ada benda ni dekat mata anda, silalah buat surgery kalau dah lebih 6 bulan.
Nipis sangat harapan nak hilangkannya guna cara yang mudah which is ambil kain dan basahkan guna air panas. errr suam. then tekapkan ke mata anda. sehari dalam 4 kali. paling efektif, telur yang dag rebus tu time tengah suam suam panas, guling gulingkan (?) di bahagian mata anda. *ini dokor yang cakap okay?!

Aku tak tahu pon yang benda ini akan bertapak lama dalam eyelid aku sebab aku ingat ketumbit biasa yang akan hilang dalam beberapa minggu.
Lepas 6 bulan aku pergi hospital besar tapi aku macam tak confident nak buat dekat sana.
Then after 1 year, aku pergi eye specialist (Optimax).

So, ini apa yang aku kena jalani;


Seriously, tak sakit sangat..
Kecuali masa dia cucuk jarum untuk 'bius' kat eyelid yang ada chalazion ni and masa dia pasang besi tu kat mata anda.
masa dia potong ke apa ke memang tak rasa apa apa. nama pon kena bius kan.
oh ini minor surgery maknanya anda sedar apa yang berlaku dan anda boleh berbual bual dengan orang sekeliling (doctor and nurses in that room)

Lepas habis tu, of course kene pasang bandage kat mata.
Aku buat surgery ni dekat Optimax Johor Bahru which is in the City Square Office building, a shopping mall.
Segan wooo dengan mata tertutup macam tu jalan melalui dalam shopping complex sebab park kereta dekat bawah shopping complex.
The doctor told me that I have to opened the bandage after 4 hours tapi aku melalut sampai 6 jam (balik balik rumah terus tidur, memang la terlajak)
Better ikut cakap doktor coz kalau tak bukak untuk satu jangka masa yang lama, boleh bernanah (luka tak dianginkan akan jadi macam tu kan)

First tu aku memang seram gila kot nak buka bandage tu tapi.... hekelehhhhh tak ada benda pelik pon! cuma mata bengkak je la. macam baru lepas menangis sehari semalam.
So after 1 day, mata start ada biru biru sikit macam kene penumbuk with the bengkak and untuk hari ini mata aku memang bengkak kebiruan gila. errr I mean my eyelid. Mak aku kata kalau keluar jalan jalan mesti orang ingat kena pukul dengan boyfriend. ahaks since when mak aku reti bergurau pasal boyfriend? since she thought that one of my studiomate is my boyfriend i think. well, he is not my boyfriend! it's just a gossip. LOL


Hurm, sekarang ni musim hujan dekat JB. dari tengahari sampai sekarang non-stop hujan. better aku undur diri sebab guruh kilat semua ada.

Akhir kata (ehem), kepada sesiapa yang kena chalazion ni, ambil la tindakan dengan cepat. U will feel really really uncomfortable if u 'keep' it for too long. makin lama rasa macam kelat je mata nak bangun dari tidur and kalau kau tak cukup tidur or tidur lambat or pakai lens, eyelid kau akan jadi bengkak kemerah meraham dekat area chalazion tu bertapa.

2 sepakan:

Anonymous said...

It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group.

Chat soon!

My homepage :: robe d avocat

Anonymous said...

I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether
this post is written by him as no one else know such
detailed about my trouble. You are wonderful!
Thanks!

Take a look at my web page serrurier