Monday, November 29, 2010

Barang Keperluan Masuk Asrama Politeknik or Universiti

Asrama? err. Kalau Politeknik panggil Kamsis kalau UiTM panggil Kolej kot! Universiti lain, aku tak tahu. So aku letak je la asrama.

Actually, dah lama aku save list ni. Bulan 6 yang lepas tak salah aku. Yang aku tak jadi sambung belajar dekat KL tu. Disebabkan aku ni bersemangat waja, aku edit sikit sikit then publish terus la. Aku takut aku terdelete je benda benda drafts or whatever dekat blog ni. Karang bila tiba waktu adik aku yang tengah SPM tu nak sambung belajar, aku pula lupa apa yang dia perlu bawak. Kitorang ni sama sama anak ngada ngada sebab tak pernah tinggal asrama. hehe

Ha lagi 1. Ini sesuai untuk Politeknik dengan UiTM je kot. Universiti lain aku tak tahu sebab tak pernah tengok buku panduan nya.
Ini untuk course yang boleh pakai baju lain selain baju kurung. Course Accountancy etc yang tak boleh pakai selain baju kurung tu, tambahkan lah baju kurung anda kalau tak nak pakai baju yang sama sepanjang semester. And untuk kemeja, blouse, slack tak payah la bawa, almari kau orang kecil jeee.

Baju Kurung (10-15 helai cukup)
Kemeja (labuh melebihi paras punggung) 
Blouse (labuh melebih paras punggung)
Kain Gelap (Hitam sahaja bagi Politeknik)
Baju Riadah (Putih Suci sahaja bagi UiTM)
T-shirt 
Pajama
Sweater & Cardigan
Slacks (colour hitam paling senang kot!)
Track Pants (Hitam suci bagi UiTM)
Jeans (Politeknik tak boleh pakai pergi kelas, UiTM tak boleh ketat)
Skinny Jeans (tak boleh pakai pergi kelas)
Camisole
Kain Dalam (suka hati hang la nak warna apa pon) 
Bra & Panties + Sport Bra (kalau rajin, bawa la)
Kain Basahan / Kain Batik
Tudung (bawa la stok nak pakai setiap hari, jangan bawa sehelai je)
Anak Tudung
Brooch
Tali Pingang (kalau perlu. kalau aku pakai slack, perlukan tali pinggang)
Jam Tangan
Baldi
Gayung
Bakul Kecil (buat letak shampoo semua tu)
Laundry Bag
Sabun Basuh Baju
Softlan
 Berus
Hangers (bawak banyak banyak banyak banyak!)
Towel (2 helai)
Berus Gigi
Ubat Gigi
Shampoo
Conditioner
Sabun Mandi
Pencuci Muka
Cotton Bud
Kasut (Heels tak boleh dipakai ke kelas untuk Politeknik)
Flip Flop (1 untuk ke toilet 1 untuk keluar)
Stokin (untuk ke kelas dan untuk bersukan)
Compact Powder
Lipbalm/Lipgloss
Eyeliner
Makeup Remover
Facial Cotton / Tisu Basah
Cermin
Lens
Lens Casing
Lens Solution
Cermin Mata
Sikat
Penyepit Kuku
Getah Rambut
Deodrant
Perfume
Pads (Day & Night)
Pantiliners
Shavers
Tweezer
Tisu Paket
Telekung
Sejadah
Al-Quran
Yaasin
Bantal
Sarung Bantal
Cadar
Selimut / Comforter
Iron (kalau malas bawa, kena pinjam jiran sebelah bilik! hehe)
Jam Loceng
Payung Kecik (ikut negeri mana kau belajar. Kalau belah utara panas gila kot)
Handphone
Charger
Pendrive
Mug, Heater (Ada 'mesin' dia kat sana tapi kalau dah pemalas tahap dewa bawak je la)
Sudu & Garfu, Mangkuk
Ubatan (Kat UiTM tu ada Unit Kesihatan, so ikut suka la nak bawa ke tak)
Mangga / Lock
I/C
Driving License (Nak sewa kereta pergi meronggeng senang ye)
ATM Cards
Cash
Beg ke Kelas
Beg Meronggeng (Handbag ke apa ke - kalau rasa perlu)
Alat Tulis 
Dictionary (Kalau power English, tak payah la bawa)
Kertas Kajang sebeban & File (untuk simpan kertas anda itu. Nak beli kat Koperasi pon bolehhh)
Stok Makanan! (Maggi, Nestum, Milo, Nesafe etc ikut suka kau la!)


Ni je la yang aku dah taip. Mangga, baldi tu semua ada jual dekat Koperasi (Politeknik & UiTM sama sama ada Koop ye). & kalau rasa tak nak angkut beg sampai 3-4, beli je barang kat sana. Tapi kalau kedekut macam aku, beli sebelum pergi (guna duit ayah) hehehe.

updated ; Jue kata, bawa LAPTOP. Masa MDS or Orientasi tu tak payah la nak bawak dulu. Kang hilang, melalak terpekik terlolong buat habis air mata dan air liur je. & akak aku kata, tak sempat kalau nak beli barang dekat Koop dia waktu seminggu terawal tu.

Update : Bawa penyapu sekali, bilik masya-Allah berhabuk gila awal awal. Iron dan barang elektrik tu bawa la 1 bilik - 1, nanti daftar barang elektrik, 1 barang RM 10, larat kau nak daftar sampai 7, 8 barang? Share share bayar la ye kalau dah share barang. Tak nak daftar? suka hati kau la, kantoi nanti kena saman. Ok bubyeeee!

36 sepakan:

Juwairiyah said...

hoi 5-6 pasang baju kurung jek dah la. berapa banyak da. pehal plak kan bawak banyak2.

ala baju riadah xkesah la baju pe. jgn la jd skema sgt hahaha.

camisole tu mendaalah ape?

tweezer tu hape? hahaha.

kau lupa laptop ek?

NeSCAFe AiS !! said...

thank share..
hmm,,xde lah rase blur sgt

Anonymous said...

versi laki pnye xde erk????

Anonymous said...

ermm..plu ke bwa b.kurung tok yg non islam pg poli...blurr lh...

Anonymous said...

sangat berguna untuk saya...anyway thanks...

Anonymous said...

akak~terimakasih (:

Anonymous said...

sgt terima kasih :)

Anonymous said...

You make it easier for me. Thanks a lot. Allah bless you :)

Anonymous said...

sangat bergune untuk saye

ezzamalik said...

dear tq sgt2.ure very helping.haha esok nak pergi dah.malam ni baru pack.otak mmg malas nak pikir dh google je jumpa blog ni.mmg terbaik.hahaha

Anonymous said...

alhamdulillah input yang bergunaa ! terima kasih <3

ukhti_mujahadah said...

tu dia lengkap habis dia buh.. hehe.. terbaik.. tapi rasa macam banyak betui baju kurung tu ha..hehe..
Apa2 pun ianya sangat berguna.. ^_^ terima kasih

Anonymous said...

terbaik!! haha..list ni agak mmbantu.. good job!

masturah said...

hehe. selalunye siswi ni akan rotate baju 2 minggu sekali je. so minimum baju kurung kire 10 helai la tu. :P

ainayuhanis said...

Thanks!! Berguna sangat entry awak ni! ;)

Jenab Martopo said...

thanks kak! berguna sangat. wee. :)

Anonymous said...

Thankyou sangat sangat

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

thanksss banyak banyak.....info yang sangat membantu ;>




Anonymous said...

Laptop bwk time bile ?

Anonymous said...

thanks :)
wish me luck . may ALLAH bless us ^^

Thana said...

Masa nak pegi daftar .. Kena bawa ape je ??

masturah said...

Laptop depends. Selalunye student akan balik dalam bulan pertama daftar. as for me, naik tengah sem pertama cuti mid sem tu baru bawak. uni ade lab comp.

thana: as for me, uitm perak daftar kolej tu daftar depan foyer kolej memasing. amek je kertas2 kat meja pendaftaran then masukkan barang dalam bilik. lepas tu isi kertas2 tu sume nanti dia panggil semula untuk MDS.

Anonymous said...

Cadar wane ap yea...bole bercorak atau x..

masturah said...

UiTM tak ada specific colour. Pakai je cadar apa apa. Pakai mickey ke elmo ke pape la tak jadi masalah pon.

Anonymous said...

isk, isk banyak juge list barang !!! muat ke lemari tuh ????

Anonymous said...

kalau Universiti panggil hostel.. =] peace..

Anonymous said...

Alhamdulillah, thank you

Miss Panda_Bear said...

thank u so much . tade la saya nak blur lagi. i'm very appreciate . heeee ^_^

Aqilah Azmi said...

Helo sis.
Thank you so much!!!!!!

Anonymous said...

keperluan yg sangat berguna.. tq sis..
list yg menarik dn berguna sungguh..
saya dapat politeknik di Sabak Bernam..

Anonymous said...

Kak tq kongsi brg yg kne bwak ni. sbb sye x tau nk bwak ape untuk duk kt hostel nnti.

Bella Elyssa said...

Bagosnye.. Da kurang rse -.- ..hihi.. Btw, Thnks for sharing ^_^

Anonymous said...

thnks akak. thnks for sharing utk plajar yg x pnah duk asrma cm sya ni. haha. mnggu dpn dh nk pi poli. berdebar rsenye

Anonymous said...

Thanks for sharing. Ada jgak barang yg lupa sya nk list. Tak pernah dok asrama jadi blur sikit. Nasib daftar poli bln 11. Ada masa nk prepare lagi..

liyaazmi said...

Wah,.maklumat tepat norh...