Monday, February 29, 2016

Percutian Bajet ke Banda Aceh dan Sabang - ITINERARY DAN BUDGET

Assalamualikum..

Post kedua ini khas buat budget dan itinerary kami. 100% diberi oleh Tour Planner kami, Husaini.



Ini gambaran budget dan itinerary kami yang diberi Husaini..


Day 1 - Khamis, 11/2/16
13.45_14.00 Meet up di Airport SIM Aceh
14.00_15.00 Menuju Kota Banda Aceh, Check in Hotel
15.00_16.00 Menuju Lampuuk
16.00_16.30 Singgah di Masjid Tsunami Rahmatullah
16.30_19.00 Pantai Lampuuk, until sunset, boleh mandi dan main banana boat
19.00_20.00 Back to hotel, rehat
20.00_22.00 culinary mie kepiting (ketam), kedai kopi aceh
22.00_23.00 free activity, tidur

  • Kereta Avanza, include minyak dan driver 500k
  • Ticketing lampuuk and parking 40k
  • Hotel Wisata (aircond, no breakfast) 3 bilik 650k
    Total 1.190

Day 2 - Jumaat, 12/2/16
06.00_07.00 Check out hotel, ke Jetty Ulele dan breakfast
07.00_08.00 Ticketing Kapal Lambat
08.00_10.00 Menuju Pulau Weh
10.00_11.00 Taman I Love Sabang dan Danau Anak Laut
11.00_12.00 Check-in Hotel di Pulau Weh
12.00_14.00 Berehat di hotel, Lunch, Solat Jumaat di Masjid Agung Babussalam Sabang
14.00_19.00 Explore Pantai Sumur 3, Benteng/ Bunker Jepang, Pantai Anoi Itam, Tebing Anoi Itam,
19.00_20.00 Back to hotel, istirahat, Mandi
20.00_23.00 Culinary di Taman Kuliner Sabang : Sate Gurita
23.00_24.00 Free activity, tidur

  • Mobil to ulele 100k
  • Kapal lampat 182k
  • Mobil di Pulau Weh 600k 
  • Ticketing n parking 70k
  • Hotel Kartika 675k (3 bilik aircond, no breakfast)
    Total 1.627k

Day 3 - Sabtu, 13/2/16
07.00_08.00 Menuju Pantai Iboih
08.00_12.00 Pantai Iboih ~ Breakfast ~ Snorkelling di Pulau Rubiah ~ Lunch
12.00_13.00 Istirahat
13.00_16.30 Explore : ~ Pantai Gapang ~ air terjun Pria Laut
16.30_18.30 Tugu Nol /0/Zero Km RI, until sunset
18.30_19.30 Back to Hotel
19.00_20.00 Istirahat, mandi
20.00_22.00 Culinary Mie Sedap dan kopi aceh
22.00_23 Free activity, tidur

  • Mobil 600k
  • Parking and ticket 70k
  • Snorkelling boat 250k
  • Snorkelling Guider 150k
  • Underwater camera 150k
  • Alat snorkelling 280k
  • Hotel kartika 675k
    Total 2.175k

Day 4 - Ahad, 14/2/16
07.00_08.00 Breakfast
08.00_09.00 Pantai Kasih ~ Mark Pulau Weh
09.00_10.00 Go to Jetty Balohan
10.00_11.00 Ticketing kapal lambat
11.00_13.00 Menuju Banda Aceh
13.00_14.00 Lunch
14.00_14.30 Check-in hotel
14.30_15.00 Kapal Diatas Rumah / Kapal Tsunami Lampulo
15.00_16.00 Kapal Tsunami PLTD Apung
16.00_16.30 Masjid Tsunami Ulele
16.30_17.30 menuju Kampung Nusa, Lhoknga
17.30_20.00 kampung eko tourism, pengelolaan sampah : ~ bank sampah, ~ recycle plastic sampah menjadi tas, dompet, bunga ~ ikut latihan tari aceh, rapai saman ~ culinary makan malam masakan khas aceh
20.00_21.00 back to hotel
21.00_23.00 free activity coffee shop, pijat reflextion, tidur

  • Mobil to jetty 150k
  • Kapal lambat 182k
  • Mobil di banda 600k
  • Eko tourism kp nusa include dinner 300k
  • Ticketing n parking 70k
  • Hotel wisata 650k
    Total 1.952k

Day 5 - Isnin 15/2/16
07.00_08.00 Breakfast
08.00_09.00 Menuju bukit lamreh, singgah di bukit suharto view laut dan port malahayati
09.00_10.30 Tebing Tanjung ujung kelindu, landscape tebing dan laut sangat cantik
10.30_12.00 Pantai Lhokmee , Pasir putih
12.00_14.00 Kembali ke banda aceh, makan siang, sholat di Masjid Al Makmur, Lamprit
14.00_15.00 Museum Tsunami
15.00_16.00 Museum Rumoh Aceh
16.00_17.00 Gunongan dan Taman Putroe phang / putri pahang malaysia
17.00_18.00 Masjid Raya Baiturahman
18.00_19.00 Sunset di pantai Ulele
19.00_20.00 Back to hotel, istirahat, Mandi
20.00_22.00 Culinary Basho Barata, Juice Alvocado, coffeshop /kopi aceh

  • Kereta Avanza 600k
  • Entrance ticket ke tebing and lhokme 100k
  • Parking n ticketing 50k
  • Hotel Wisata 650k
    Total 1.400k

Day 6 - Selasa, 16/2/16
07.00_08.00 Breakfast
08.00_11.00 Shopping Time ~ souvenir shop ~ pasar aceh ~ oleh oleh makanan : Brownis Kopi dan kue Ade/ bikang
11.00_12.00 Packing check out hotel dan makan siang
12.00_13.00 Menuju airport
13.00_14.00 check in n flight
End of trip
  • Mobil 600k
  • Parking 30k
    Totally 630k

    Lain lain :
    - Tour planner Service 750k

Grand Total : 9.724.000
Note : Exclude makan Driver makan ditanggung tamu. Selera makan dan harga makan bisa discuss dengan driver.



p/s : Bab makan driver, dia pilih yang paling murah and makan sikit je kot. Aku pulak rasa tak selesa tengok dia makan macam tu. Hahaha


Harga yang diberi ini adalah untuk 6 orang. IDR 9.724.000 ni adalah lebih kurang RM 3063.06 (rate 3.15). Makanya aku rasa sangat berbaloi je untuk 6 hari harga macam tu kan. Seorang dalam RM510.51 tak termasuk makan. Kalau nak duduk Hotel okay sikit di Banda Aceh, mintak Hotel Medan. Murah dan popular untuk orang Malaysia. Dekat Pulau Weh pula di Freddie's Bungalow. Betul betul menghadap pantai! Spend RM 200 untuk makan pon dah dapat makan yang wow sangat! Souvenir lagi RM 100, amboi ambil beg ke korang tuuuu. Rasa nak snorkelling seharian, Snorkelling boat dari IDR 250,000 jadi IDR 1,000,000. Ada 6 point! Bincang la dengan tour planner tu kalau nak ubah apa-apa.

3 sepakan:

ismie honey said...

assalamualaikum..boleh saya dapatkan nombor agen di sana
terima kasih

masturah said...

+628113032710 - Bahrul

Taxi Barang Banda Aceh said...

Salam Tuan2 dan Puan2 perkenalkan name saye muchsin sye dulu keje kat malaysia slame 2 tahun,selapas 2 tahon sye balek balik ke aceh untuk buka usaha kreta sewa bila puan2 dan tuan2 minat bleh call sye di +62081263979828